Amygdala

Egyik fontos érzelmi központunk, melyet vagy vészhelyzet, vagy „zsákmánylehetőség” aktivál. Az agy folyamatosan pásztázza a környezetet és riaszt, ha valami veszélyesnek tűnik (fizikailag, lelkileg vagy szellemileg), vagy ha valami számunkra fontos dolog válik elérhetővé. Az utóbbi esetben a jobb teljesítményt is elősegítheti ez a mandula alakú „magocska” – pl. verseny esetén, vagy amikor a buszt szeretnénk elérni 😉 Negatív stressz esetén viszont a beinduló „üss vagy fuss” reakció miatt izomfeszülés, merevség, darabosság (minden értelemben ;), arrogancia, rá-rámozdulás jellemezhet minket. Sokszor úgy érezzük, hogy kicsúszik a kezünkből az irányítás – csak reagálunk valahogy, amit később általában megbánunk.

Mit tehetünk ilyenkor az egyensúly visszaállítása érdekében?

Amygdala 3d agy Stresszoldás

Vehetünk pár jó mély levegőt, ihatunk legalább 1 pohár vizet, pár percre elvonhatjuk a figyelmünket a stresszt okozó helyzetről (pl. egy kellemes zenével, valamilyen mozgással – tai-chi, jóga, de akár egy kis lépcsőzés, vagy séta, futás, stb. is jó. Egyéb gyakorlatok a Gyorssegély rovatban találhatók! Ezek jó eszközök lehetnek pl. „nem akarom”, „nem szeretem” hangulatba fulladt tanulás során, vagy vizsgadrukk esetén is, hiszen az Amygdala sajnos ilyenkor blokkolhatja a szomszédjában lévő, rövid távú memóriáért ill. a megtanult dolgok felidézéséért is felelős Hippocampust.

Az amygdalának – a fentieken kívül – hatása van még (többek között) az alábbi funkciókra is

  • érzelmeink szabályozása (mi jó számunkra és mi nem az)
  • menstruációs ciklus
  • hímivarsejtek mennyisége és mozgékonysága
  • szexualitás és szexuális viselkedés
  • ferromonkibocsátás, mennyire érezzük magunkat vonzónak… stb. Ezek zavara utalhat az Amygdala egyensúlytalanságára.

Láthatjuk, hogy amilyen pici olyan nagy hatású az életünkre ez a kis agyi mag. Ráadásul minél stresszesebb az életünk, annál jobban igénybe van véve. Hosszas túlterheltsége okozhat kedvetlenséget, akár depressziót, vagy kóros félénkséget is. Ilyenkor mindenképp érdemes – lehetőleg neuroenergetikai kineziológiával foglalkozó – szakemberhez fordulni! Persze nem kell eddig várni! Megelőzhetjük a komolyabb tüneteket évente 1-2 stresszoldással ( munkám során szinte minden alkalommal „kiengedjük a túlnyomást” ebből a kis magocskából és persze a többi, feszültséget okozó területtel is foglalkozunk).

Ha hasznosnak találtad cikkem, akkor kérlek, oszd meg másokkal is. Köszönöm.

#CsodálatosAgy #Agyintegráció #LEAP #stresszoldás #NeuroenergetikaiKineziológia #képessségfejlesztés

Szeretettel:

Széplaki Viktória, Viki
Stresszoldás, agyintegráció, képességfejlesztés

Elérhetőség

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE ide kattintva – a megnyíló űrlap kitöltésével lehetséges.

További cikkeim és blogbejegyzéseim: