14 bizonyítottan stresszoldó módszer

Mai, rohanó világunk nem kis nyomást gyakorol ránk! Az alábbi pár stresszoldó módszer közül talán mindenki talál olyat, aminek napi rutinba beépítésével képes csökkenteni a mindennapos feszültség kedvezőtlen hatását.

A stressz beazonosítása is sokat segíthet: jó ha tudjuk, hogy mi okoz feszültséget bennünk! De legalább ennyire fontos a stressz kezelésének képessége. Az alábbiakban 14 olyan módszerről írok, melyek stresszoldó hatását több kutatás, tanulmány is igazolja.

stressz stresszoldás neuroenergetikai kineziológia neurokineziológia

Fontos kiemelni

hogy az alábbi technikák nem oldanak meg mindent, csupán a bennünk lévő feszültséget csökkentik (mindegyik stresszoldó módszer).
Tehát pl. nem fogják meggyorsítani, koszmentesíteni… a lakásfelújítást, csupán a felfordulás okozta kellemetlenséget könnyebben fogjuk viselni a segítségükkel. Olyan esetekben, amiknél számunkra kisebb a tét, – pl. elmegy az orrod előtt a busz, de ettől még időben beérsz – akár teljesen megszüntetik a stressz kellemetlen tüneteit, komolyabb ügyek esetén – pl. amikor egy fontos orvosi vizsgálat eredményére még heteket kell várnod – csak átmenetileg csökkentik a nyugtalanságodat.

Megküzdési stratégiák – néhány stresszoldó módszer

megküzdési stratégiák stresszoldás neuroenergetikai kineziológia neurokineziológia

1. TESTI REAKCIÓK KEZELÉSE

Legtöbb azonnali stresszünk az ’üss vagy fuss’ érzelmi válasz mellékvese reakciójából eredő kellemetlenségekből származik. Amikor a cselekvés akadályozott, egyszerűen feszültek vagy stresszesek maradunk. A leghatékonyabb stresszoldó módszer:

 • TESTEDZÉS: levezeti a feszültséget, stimulálja a „pompásan érzem magam” hormonokat, segít a stresszhormonok kivezetésében. Séta, futás, torna, tai-chi, jóga… túra a természetben 😉
 • MEDITÁCIÓ: Elcsendesíti a testet és az elmét, elősegíti a relaxációt. Egy video kezdőknek, ill. egyszerűségre vágyóknak: https://www.youtube.com/watch?v=As1G80wxuvk
 • PROGRESSZÍV IZOM RELAXÁCIÓ: Izmok szisztematikus megfeszítése és ellazítása az egész testben, hogy nagyban csökkentsük a feszültséget.
 • VEZETETT VIZUALIZÁCIÓ: Nyugtató, lazító vagy jótékony képek vizualizálása a szorongás csökkentésére és a relaxáció elősegítésére.
 • Víz, gyógytea fogyasztása: agyunk egyik fő üzemanyaga a víz. A tank apadásának első jele, hogy elkalandozik a figyelmed! Ilyenkor mindenképp igyál meg 1 pohár vizet! Ez a stresszhormonok vérből való kiürítését is segíti. Bizonyos teák (pl. citromfű, macskagyökér, komló) nyugtató hatásúak – ha nagyon álmosítanak, akkor inkább este fogyaszd őket 😉
 • Egyéb azonnali feszültségoldó gyakorlatokat a Gyorssegélynél találsz <– kattints ide.

2. EREDMÉNYTELEN VISELKEDÉS MEGVÁLTOZTATÁSA

 • LELASSULÁS: A célom a távolság, nem a sebesség. Nem az számít, hogy elsőként érjek oda, hanem hogy odaérjek.
 • SZERVEZÉS: A szervezetlenség stresszt okoz. Prioritások felállítása és a szervezettség kiváló a stressz ellen. KISS (Keep It Simple Stupid): Tartsd egyszerűen bután! Egy problémának mindig a legegyszerűbb lehetséges megoldását kell választani.
 • CSELEKVÉS: A tétlenség súlyosbítja az aggodalmat, ami növeli a szorongást és a stresszt. Önmagában már a cselekvés is pozitív módja lehet bizonyos mértékű kontroll megszerzésének, és a szükségtelen stressz csökkentésének.
 • EGYENSÚLY FENNTARTÁSA: Alakíts ki egyensúlyt a munkád, a családod, a hobbid és a pihenésed kötelezettségei között! Ha hagyod, hogy az egyik felülírja a másikat, az romboló stresszhez vezethet. Találj magadnak én-időt! Ez talán az egyik legfontosabb stresszoldó módszer.
 • KORLÁTOK ELFOGADÁSA: Állíts fel reális korlátokat annak, amit el szeretnél érni! Tanulj meg nemet mondani!
 • TÁRSADALMI TÁMOGATÁS KERESÉSE: A családtól és a barátoktól érkező támogatás tompítja a stresszhelyzetek kialakulását. Beszéld ki a problémáidat!
 • ÍRJ AZ ÉRZELMEIDRŐL: Ha nincs kivel beszélned, vagy képtelen vagy beszélni a problémáidról, próbáld meg írásban kifejezni a gondolataidat és az érzelmeidet!
 • KERÜLD A ZAKLATÓ GONDOLATOKAT: Ne rohanj önmagad elé azzal, hogy olyan dolgok miatt aggódsz, amik annyira a távoli jövőben vannak, hogy nincs kontrollod felettük! Egyszerre csak egy lépést tegyél! Azzal foglalkozz, amikre hatni tudsz!
 • MEGKÜZDÉSI (HELYZETKEZELÉSI) ÁLLÍTÁSOK / MEGERŐSÍTÉSEK: Senki sem tökéletes. Egyszerűen megteszem a tőlem telhető legjobbat. Nyugodt vagyok, laza és kellemesen motivált. Holnapra túl leszek rajta.

De mi van, ha nem tudom megcsinálni?

Egy dolog tudni, hogy mit kéne tenni és egy másik dolog, hogy képesek vagyunk-e rá! Néha belső akadályokba ütközünk. Ráadásul – ahogy már az elején megjegyeztem – a fentiek nem csodaszerek és nem oldanak meg mindent! Lehetnek olyan élethelyetek, akár emberek / embertípusok… amik/akik néha érthetetlen módon, vissza-visszatérően váltanak ki bennünk negatív érzéseket. Ezekben az esetekben érdemes külső segítséget kérni, hogy hosszabb távú változást érhessünk el. 2 lehetőség is szóba jöhet:

 1. Egyéni konzultáció, kezelés
 2. Tudatfejlesztés: Komplex One Brain tanfolyamunkon modulról modulra haladunk a stresszoldás, képességfejlesztés, önismeret útján: a legfontosabb élethelyzeteket, témaköröket vesszük sorra, tárgyaljuk meg és a velük kapcsolatos feszültséget ott helyben oldjuk is.

A legjobb hosszútávú befektetés önmagadba:

A cikk kiegészítéseként egy video

Szeretettel:
Széplaki Viktória, Viki
Stresszoldás, agyintegráció, képességfejlesztés

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE ide kattintva – a megnyíló űrlap kitöltésével lehetséges.

További cikkeim és blogbejegyzéseim:

#NeuroenergetikaiKineziológia #stresszoldás #Agyintegráció #LEAP #képessségfejlesztés #One Brain tanfolyam #Szív-agyKiegyensúlyozás