Nem vagyok elég jó (a képességzavarok fő oka)

Az összetettebb feladatok eredményes végrehajtásához elengedhetetlen az agyintegráció, azaz a két agyféltekénk összehangolt, egymást támogató működése. Ennek hiányában képességzavar jön létre. Az agyféltekék közötti kommunikáció egyik feltétele, hogy az őket összekötő pályák (kérges test, avagy Corpus Callosum, a továbbiakban CC) szabadon átjárhatók legyenek.

Függőleges és vízszintes agymetszet

Az alkalmazott fiziológia és a modern agykutatás kimutatta, hogy ezekhez az összekötő pályákhoz tartozó kulcsérzelem az Önbizalom. Ezért van az, hogy sok esetben amint meginog a hitünk saját magunkban (akár magunk, akár mások által) képtelenné válunk, hogy összeszedetten gondolkozzunk. Persze ez öngerjesztő folyamattá válhat, hiszen minél kevésbé vagyunk képesek megoldani az adott feladatot, annál kevésbé bízunk magunkban és annál jobban csökken az agyféltekéket összekötő CC átjárhatósága. Így, ebben a helyzetben neurológiailag is képtelenné válunk a helyzet megoldására.

Az érzelmek más módon is okoznak képességzavart (akár a tanulás, akár a problémamegoldás, akár más területen).

Az agykutatás kimutatta, hogy az egyik fontos érzelmi központunk (Amygdala) képes blokkolni a közvetlen közelében elhelyezkedő, rövidtávú memóriánkért felelős részt (hippocampust).

Ahhoz, hogy bármit megjegyezzünk, először a rövidtávú memóriánkba kell kerülnie. Ráadásként a már megjegyzett dolgok felidézéséhez is szükség van erre a szervünkre (Hippocampus).

Mit is jelent ez? Képességzavar jelentkezik!

Az intenzív negatív érzelmek hatására képtelenné válhatunk bármi megoldására, megtanulására, megjegyzésére, ill. a már megtanult dolgok felidézésére. Tehát várjuk meg míg lenyugszunk, vagy hangoljuk át magunkat pl. zenével, mozgással, akár a gyorssegélynél található módszerekkel és csak utána álljunk neki a tisztázó megbeszélésnek, tanulásnak…

Mit tehetünk még?

A fentiek miatt szerepel a One Brain tanfolyamok elején (a szakma eszközeinek elsajátítása után) az elvárásokkal kapcsolatos stressz oldása. Hiszen hatékonyságunkat, ill. azt, hogy minél jobban érezzük magunkat a bőrünkben, nagyban befolyásolja, hogy

  • miként tudjuk kezelni az elvárásokat,
  • ill. mennyire terheli agyunk összehangolt működését, ha pl. azt érezzük, hogy nem vagyunk elég jók.

Szeretnék stresszoldást, képességfejlesztést tanulni! (Jelentkezz most!)

A One Brain módszer az érzelmek felől, a LEAP módszer pedig a neurológia oldaláról közelítve térképezi fel és szünteti meg a kiegyensúlyozatlanságokat. Itt lehet egyéni konzultációra jelentkezni!
(Ajánlott irodalom a témában: Dr. Rick Hanson és Dr. Richard Mendius Buddha-Agy és Dr. Charles T. Krebs, Ph.D. Energetikai Kinesiológia c. könyve – 2016-ban jelent meg magyarul)

One Brain tanfolyamról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

Szeretettel:
Széplaki Viktória, Viki
Stresszoldás, agyintegráció, képességfejlesztés
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE ide kattintva – a megnyíló űrlap kitöltésével lehetséges.

További cikkeim és blogbejegyzéseim:

#stresszoldás #stresszkezelés #agyintegráció #képességfejlesztés #feszültségoldás #szívagykiegyensúlyozás #kineziológia #kineziológus #kineziológusbudapest #neuroenergetikaikineziológia #neuroenergetikaikineziológus #kineziológiatanfolyam #kineziológiatanfolyambudapest #onebraintanfolyam #onebraintanfolyambudapest #reikitanfolyam #reikitanfolyambudapest #önképzés #reziliencia #tábor