Családi béke, hogy alapozzuk meg?

A családi béke nem mindig egyszerű! Egy 9 éves, akaratérvényesítést gyakorló kislány és egy hamarosan 17 éves kamaszfiú anyukájaként komoly feladat az egyensúly megtalálása a „mit engedjek el / csináljak meg inkább” és „mit tegyek szóvá / mit követeljek meg” téma között. Bármelyiket viszed túlzásba, az az egész családi békét borítja. Még akkor is, ha pl. mindent ráhagysz a családtagokra, és mindent te vállalsz be! Az utóbbi veszélye a túlterheltség, düh, a sértődöttség, kihasználtság, esetleg a közömbösség és egyebek … személyiségtípustól függően.

Minden kapcsolatban vannak pl. feladatok, amik megosztása egyensúlyt teremt. Ez a kapcsolat stabilitását alapozza meg. Ha mindig csak az egyik fél ad, vagy csinál mindent (akár elvárja ezt a másik fél, akár nem), az még egy béketűrő, konfliktuskerülő, Szeretetközpontú egyén esetében se vezet jóra. Előbb-utóbb kihasználtnak fogja érezni magát. Egy idő után betelik a pohár, elfogadhatatlanná válik a helyzet, azt érezzük, hogy nincs más választásunk. Amikor felismerjük ennek feszültségkeltő hatását – lehet, hogy már valamilyen váll, vagy csípő tájéki fájdalomként is jelentkezik! -, akkor ideje lépni! 

Mit tegyünk az egyensúly megalapozásához, a családi béke érdekében?

Oldjuk a bennünk lévő feszültséget! Ehhez pár tipp a GYORSSEGÉLYNÉL található! (Katt ide!)

Osztozzunk a feladatokon

  1. Gondoljuk végig, hogy miben nincs egyensúly.
  2. A fenti példánál maradva, akár összeírhatjuk a feladatokat.
  3. Majd üljünk le a másik féllel, vagy felekkel és beszéljük meg, hogy ki mit vállal szívesen,
  4. a maradék „nem szeretem” dolgokat pedig osszuk el igazságosan.
Családi béke Kapcsolat kommunikáció fejlesztése

Tegyük ki nyíltan! (KOMMUNIKÁCIÓ a családi béke érdekében)

Nem látunk bele egymás fejébe és szívébe! Ezért – kedves férfi olvasók – a konfliktusok megbeszélése kulcsfontosságú, de – kedves női olvasóim – fontos, az előkészítés (átgondolás, cél meghatározása… hogy aztán lényegretörően tudjunk fogalmazni!) És a gyerekek? Ők sokszor kemény diónak bizonyulnak. Kezdjük hát velük!

Gyerekek kapcsán, ha bölcsis, akkor a tiszta keretek (hol, mit lehet és mit nem) és azok átlépése esetén a határozott betartatás (arra figyelve, arról beszélve, amit szeretnénk, és nem arra, amit nem – hagyományos „Ne csináld ezt, azt” HELYETT, a „Kérlek ezt és ezt csináld… „).

Ovisokkal már – érettségtől függően – el lehet beszélgetni, -magyarázni a dolgokat. Ellenállás esetén ki lehet deríteni, hogy milyen keretek hozzák a legbékésebb megoldást. Pl. ha reggel még a cicával is szeretne játszani és emiatt nem akar öltözni, vagy épp fogat mosni, indulni a gyerek, akkor nekünk kell plusz időt tervezni erre (ha kell, akkor hamarabb kelteni a gyereket! 10 percen már semmi nem múlik!)

Iskolásokkal (és felnőttekkel 😉 ) pedig már komolyabb problémamegoldást is kezdeményezhetünk! Lásd konkrétabban ide kattintva egy újabb cikkemben – ahol a Gordon módszert ajánlom, és annak nagyon tömör összefoglalásáról írok, ill. szakirodalmat is ajánlok. – a cikk bármilyen kapcsolatban jól működő szemléletről és módszerről szól (annak ellenére, hogy gyerekgondok kapcsán íródott 😉 ).

Kapcsolat kommunikáció fejlesztése

MOTIVÁCIÓ: egy kapcsolatban legyen gyerek vagy felnőtt a másik fél, a béke mindenki számára előnyösebb, mint az állandó feszültség. Amikor pedig érezzük, sőt megtapasztaljuk, hogy ennek megvalósulásában aktívan részt is vehetünk, akkor nem fogjuk TEHETETLENnek érezni magunkat, egyre többször fogunk egyenrangúnak és érdeklődőbbnek mutatkozni mindannyian!

A kommunikáció fejleszthető képesség!

1 napos kapcsolati tréningemen 5 gyakorlattal ismerkedhetsz meg, mely oldottabbá teszi kapcsolataidat (elősegíti a kommunikációt, megértést, megoldáscentrikus fókuszt…). Jelentkezz minél hamarabb, mert a helyek száma korlátozott!

Ha pedig szeretnéd jobban kezelni a mindennapos feszültségeket, fejlesztenéd képességeidet, ill. mindebben szeretteidet is segítenéd, akkor One Brain tanfolyamunkat ajánlom számodra. Ez a képzés több modulon keresztül vezet végig a magabiztosság megalapozásától, a félelmek, elvárások okozta stressz oldásán át az ösztönös (akár generációs) viselkedési mintáink megfelelő kezeléséig. Emellett sok egyszerű módszert ad, mellyel visszaállítható a kibillent egyensúly. A képzési időpontokért kattints ide.

A legjobb hosszútávú befektetés önmagadba:

Szeretettel:
Széplaki Viktória, Viki

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE ide kattintva – a megnyíló űrlap kitöltésével lehetséges.

További cikkeim és blogbejegyzéseim:

#NeuroenergetikaiKineziológia #stresszoldás #Agyintegráció #LEAP #képessségfejlesztés #One Brain tanfolyam #Szív-agyKiegyensúlyozás