RAS – figyelem, éberség, izgalmi állapot

A Retikuláris Aktiválási Rendszer, avagy az angol rövidítésből RAS (a megszokás miatt ezt fogom használni) a figyelem, éberség, izgalmi állapot felelőse. Alvásproblémák, elkalandozó figyelem, hiperaktivitás, túlzott éberség (alvásból megébredés minden kis neszre) ügyben ez az egyik leggyakrabban érintett agyterület, melynek stresszoldásával foglalkozunk munkám során. Koncentrációs gondok esetén a leggyakoribb, hogy a látott és hallott dolgok vonják el az ember figyelmét. Rosszabb esetben külön-külön, jobb esetben csak a kettő kombinációja zavarja meg a fókuszáltságot.

RAS figyelem, éberség és egyéb funkciói

 • az éberségi szint fenntartása, azaz segít, hogy ne aludjunk el pl. értekezlet, előadás, tanóra alatt
 • az én mint önálló, különálló lény alapvető észlelése,
 • a releváns (épp lényeges) információkra kiterjedő figyelem a túlélés érdekében, illetve
  ellenkezőleg, azaz hogy a szomszéd orrfújása, vagy hadonászása ne zavarja meg a koncentrációnkat
 • azon ingerek kiszűrése, melyek a túlélés szempontjából irrelevánsak (nem fontosak). Manapság ez inkább úgy néz ki, hogy a számunkra fontos tevékenységre való figyelmünket ne vonja el lényegtelen hang, látvány, érzéklet (akár pl. egy kényelmetlen ruhadarab), szag, íz.
 • alvás közben is aktív a RAS, hiszen minden nem odaillő, rendkívüli inger aktiválja az „ébresztő” mechanizmust, a figyelmet annak eredetére koncentrálja, hogy felmérje a veszélyt (velünk, vagy szeretteinkkel kapcsolatban).

Szelektív hallás, mint a túlélés eszköze?

Egy nőnek több tini lánya volt, akiknek otthon szinte állandóan csörgött a telefonjuk. Ez annyira zavarta őt a koncentrálásban, hogy agya kiiktatta a telefoncsörgés „észlelését”. A gond csak az volt, hogy ez a nő titkárnőként dolgozott, így komoly problémát okozott, hogy nem hallotta meg a beérkező hívásokat. Főnöke először hallásvizsgálatot csináltatott, de hamar kiderült, hogy nincs szervi probléma. Ezek utána a kineziológia LEAP agyintegrációs módszerével próbálkoztak, amivel megoldódott a munkahelyi zűrzavar.

Hogy segíthetjük egyszerűen gyermekünk koncentrációs képességét?

A kisebb gyerekeknél is megfigyelhető a fentihez hasonló, de egyáltalán nem kóros jelenség:
amikor egy új képesség kifejlesztésén munkálkodnak (pl. tornyot építenek kockákból), akkor néha valóban nem hallják meg, hogy pl. ebédelni, vagy fürdeni… hívjuk őket. Ha ilyenkor picit türelmesebbek vagyunk, akkor sokat segíthetünk a szem-kéz koordináció mellett, a figyelem feladatra fókuszálásának gyakorlásában is. Tehát hagyjunk időt a kicsiknek a játékra, és a játékbeli terveik megvalósítására!

A RAS működési zavarát az alábbi tünetek jelzik

 • alvászavarok (elalvási, de akár visszaalvási gond),
 • kisgyerekes anyáknál a szoptatási időszak után megmaradó „minden rezdülésre” ébredés, ill. szintén RAS gondra utal, ha a már NEM szopizó gyerkőc még mindig rendszeresen felébred éjszaka;
 • állandó feszültség, túl magas vagy túl alacsony ingerküszöb (pl. túl sok inger következtében tapasztalható idegesség, zavartság… ),
 • figyelemzavarok, koncentrációs zavarok,
 • hiperaktivitás, „izgágaság”,
 • túl lassú reakcióidő,
 • általános elutasító magatartás (a fontos/nem fontos különbségtétel hiánya okozta önvédő mechanizmus miatt)…

A fenti tünetek pillanatnyi, rövid távú észlelése általában csak azt jelzi, hogy túlterhelt a RAS. Ha viszont lazítás, kikapcsolódás, alvás után sem szűnnek meg a panaszok, akkor már komolyabb az ügy.

A fentiek a LEAP* 2 modul jegyzete alapján készültek. (*LEAP: Charles T. Krebs által kidolgozott kineziológiai módszer.)

Gyorssegély alvászavarok és figyelmetlenség esetére

Cooke csomó: Mely lecsendesíti az elmét, megnyugtat, összehangol, stb. Így néz ki ez a gyakorlat:
A láb keresztbe téve, kéz szintén keresztbe a has előtt úgy, hogy az elő lévő lábnak megfelelő kéz legyen elől. Kéz összekulcsolva, majd befele fordítjuk a mellkas elé. Szem becsukva. 5-10 nyugodt levegővétel után kéz és lábcsere, majd újabb 5-10 nyugodt levegővétel után kicsomózzuk magunkat, kis terpeszbe állunk és a tenyereket egymás fele fordítva, ujjainkat majdnem összeérintve figyelmünket az ujjaink végére összpontosítjuk – és csak figyeljük, hogy mit érzünk. További önsegítő gyakorlatokért klikk ide.

Cook csomó stresszoldás képességfejlesztés

Ha mindez nem elég, akkor igénybe vehetjük agyintegrációs LEAP szakember segítségét is.

#CsodálatosAgy #Agyintegráció #LEAP #stresszoldás #NeuroenergetikaiKineziológia #képessségfejlesztés

Szeretettel:

Széplaki Viktória, Viki
Agyintegráció, Stresszoldás, Képességfejlesztés…

Elérhetőség

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE ide kattintva – a megnyíló űrlap kitöltésével lehetséges.

Megjegyzés hozzáfűzése

1 854 hozzászólás “RAS – figyelem, éberség, izgalmi állapot”