Holdnaptár okt. 10 – nov. 13.

stresszoldás képességfejlesztés agyintegráció érzelmi zavarok oldása
Hold a Halak jegyében

2019. október 10-12 (6:45-ig!)  – Hold a Halak jegyében – Víz elem – Levél – Szénhidrátok – kis jin

Fizikai világunk

A Halak kihat a talpra, a lábujjra és a mozgásra és a nyirokrendszerre. A talpmasszázs erősíti a szervezetünket és segít könnyebben megszabadulni a méreganyagoktól. Masszírozzuk át talpunkat, és mozgassuk meg lábujjainkat. Görgethetünk teniszlabdát, vagy kisebb kemény labdát a talpunk alatt, vagy sétáljunk kavicsokon (otthonra is csinálhatunk egy párnahuzatba töltött kavicsokkal – taposó párnát magunknak) – ezzel serkentjük szerveink működését.

A nyirokrendszert erősíthetjük könnyebb tornával, masszázzsal.

Lelki és szellemi világunk

A halak időszakában sokkal érzékenyebbek vagyunk, hangulatunk könnyen ingadozhat, fokozódik a szeretetigényünk. Ilyenkor inkább az érzelmek, mint a fizikai világban mozgunk kényelmesen. Érdemes lelki világunkra több időt szentelni – pl. meditáció, baráti beszélgetések, művészetek – megfigyelőként, vagy alkotóként… szükség esetén szakember segítségével. Próbáljunk jobban odafigyelni a körülöttünk lévők igényeire, de tartsunk egyensúlyt a másokról és önmagunkról való gondoskodásban, mert hajlamosabbak lehetünk a mártírságra.

Nem kedvez az idő a fokozott koncentrációnak, a racionális gondolkodóképességnek, ezért – ha megtehetjük, akkor – a velük kapcsolatos helyzeteket érdemes kerülni ezekben a napokban – sőt a következő napokban, a Kos jegyében is!

— Étrend és menü tipp: —

Érdemes növelni a C-vitamin bevitelt.

Reggeli: pirítós csipkebogyó lekvárral vagy kukorica kása mézzel, magokkal és nyers, pucolt csipkebogyóval.
Ebéd: Székelykáposzta vagy Csontleves gazdagon (minél többféle zöldséggel) és szilvás gombóc vagy nudli házi lekvárral  
Vacsora: pirítós burgonyakrémmel (főtt burgonya villával, vajjal összetörve, fokhagmával vagy szerecsendióval és sóval fűszerezve) + savanyú káposzta vagy nyers zöldségek pl. retek, paprika…

KERT

A szüretet ezekben a napokban érdemes szüneteltetni.

Hold a Kos jegyében

2019. október 12. (6.45-től) – 14 (18:24-ig). – Hold a Kos jegyében – Tűz elem – Termés – Fehérjék – kis jang

Vasárnap  23 ó 08 perckor Telihold, mely fokozza a KOS tüzes hatását. Szétszórtak és figyelmetlenek lehetünk, nagyobb a sérülés és balesetveszély, ezért legyünk fokozottan óvatosak.

Segítenek az agyintegrációs és feszültségoldó gyakorlatok – klikk ide értük.

Ilyenkor féktelenebbek, indulatosabbak lehetünk – jól jöhet pár tipp ennek kezelésére – klikk ide.
( https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/l/telihold-nagyobb-lendulet-nehezebb-fekezes/ )

Nyugtalanság, türelmetlenség és fejfájás gyötörhet. Kapcsolatainkban is legyünk óvatosak: csak akkor menjünk bele a konfliktushelyzetekbe, ha már lenyugodtunk. És ehhez most lehet, hogy az se elég, hogy 20-ig elszámolunk. Ha kell, akkor inkább aludjunk egyet-kettőt, mielőtt olyasmit mondanánk, amit később megbánunk. Lépjünk kicsit hátrébb! Adjunk időt és teret, hogy megfontoljuk a dolgokat, tisztába jöjjünk az érzéseinkkel, felmérjük a döntési lehetőségek következményeit (ebben az ÉAH módszer segíthet – lásd bővebben itt: https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/l/a-gyenged-ero-megtapasztalasa/  ). 
Ha szeretnéd, hogy jobban megértsenek, jobban megérts másokat, könnyebben tisztázd a nézeteltéréseket, akkor jelentkezz novemberi Kapcsolati tréningünkre az info@harmonizalas.hu címen!!

— Étrend és menü tipp: —

Igyekezzünk minél több C-vitamint és béta-karotint juttatni szervezetünkbe. Érdemes kerülni a koffeint, cukrot és félkész ételeket, ezzel talán megelőzhetjük a fejfájást is. Fogyasszunk inkább zöld teát, ill. friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készített turmixot, vagy préselt levet.

Szemünket erősíthetjük naponta 2-szer 1 dl répalé + 1 kk méz keverkének fogyasztásával.

Reggeli: müzli vagy zabkása sárgabelű gyümölcsökkel VAGY tojás, ahogy szeretjük friss zöldséggel pl. paradicsom, vagy piros színű paprika
Ebéd: Sütőtök krém leves, Túrógombóc  
Vacsora: Tonhal saláta pirítóssal. Legyen benne gyufaszálra vágott répa (én először az uborkaszeletelőn vágom fel, majd a vékony szeleteket vékony csíkokra vágom), paradicsom esetleg piros színű paprika, jégsaláta, és amit még találunk otthon 😉 1 gerezd citrom levével, pici olivaolajjal meglocsolva és pici sóval mennyei salátát kapunk!

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

alakformáló és feszesítő torna, arc- és fejmasszázs. Nyugtalanságunkat érdemes mozgással levezetni (séta, futás, aerobic, biciklizés, kirándulás, tánc, tai-chi… vagy bármi, amit szívesen csinálsz).  Ezekben a napokban ajánlott a szemtorna és szemünk gyakoribb pihentetése Érdemes a fényviszonyokhoz igazítani a kütyükijelzők fényerejét – pl. sötétben csökkentve azt. (Beállítások õ/ Kijelző 5 / Fényerő ).

A kos hatással van a fejre, az arcra, az agyra, a szemre, az orra és az életerőre. Igyekezzünk minél több C-vitamint és béta-karotint juttatni szervezetünkbe. Érdemes kerülni a koffeint, cukrot és félkész ételeket, ezzel talán megelőzhetjük a fejfájást is. Fogyasszunk inkább zöld teát, ill. friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készített turmixot, vagy préselt levet. Hasznos lehet a váltott orrlyukú légzés (melyről itt írtam bővebben: https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/l/napi-trukk-valtott-orrlyuku-legzes/) .
Alvás előtt igyunk egy csésze citromfű teát, vagy próbáljuk ki az alábbi fürdőt – mindkettő megnyugtat: menta, rozmaring, levendula, izsóp, zsurló – 20 percig pihenjünk benne. 

A telihold ideális böjtnap, de ne most vágassunk hajat, ill. a fogorvosi kezelésnek, műtéti beavatkozásoknak se kedvez az idő!

KERT

Takarítsuk be az érett termést, mely most különösen alkalmas a befőzésre. Az idő kedvez az építőmunkáknak is.

2019. október 14 (18:24) – 17. (4:30-ig) – Hold a Bika jegyében – Föld elem – Gyökér – Ásványi sók  – kis jang

Hold a Bika jegyében

Lelki és szellemi világunk

Kicsit lelassulhatunk, a kényelem fontosabbá válhat, de mégis teherbíróbbnak érezhetjük magunkat, szívesen végezhetünk kétkezi munkát, türelmesebbek lehetünk, és jobban bánhatunk a pénzzel (most érdemes foglalkozni a költségvetéssel, befektetésekkel…). Ezekben a napokban jól eshet a kirándulás, piknik, vendégség szervezése, érzékeink kényeztetése.

Viszont érdemes kerülni a gyorsaságot és spontaneitást igénylő dolgokat.  Ha lehet, akkor vizsgáinkat is érdemes más napokra időzíteni. Számítsunk arra, hogy ebben az időben makacsabbak lehetünk, és kevésbé vagyunk nyitottak új dolgokra.

Fizikai világunk

A Bika kihat a nyakra, torokra, fogakra, a mandulára, a szaglásra, az ízlelésre, a pajzsmirigyre és a fülre.

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

masszázs, fürdők, meleg pakolások – főleg a bekeményedett izmok ellazítására, iszappakolás, torok „karbantartás” – reggeli zsálya teás, vagy sós vizes gargalizálás; lándzsás utifű, hársfatea fogyasztása mézzel és citrommal, a szabadban pedig védjük sállal nyakunkat), kék színgyógyászat torokra – akár egy áttetsző kék sálon át megvilágítva a torkot ;), fogínyápolás (borsmenta),  szőrtelenítés – fogyó hold idején.

— Étrend és menü tipp: —

Együnk több hagymát, fokhagymát és más C-vitamindús ételt.
Reggeli: müzli vagy zabkása bogyós gyümölcsökkel (ha nincs friss, akkor aszalt is jó)
Ebéd: Erdei gyümölcsleves, zöldségágyon sült hal vagy hús (ízlés szerinti fűszerezéssel).
Vacsora: héjában főtt, vagy sült édesburgonya vegyes salátával, vagy fokhagymás piritós

KERT

Az üres ágyásokat szórjuk be mésszel. A begyűjtött termés most alkalmas a további feldolgozásra. A fekete retek, kelbimbó és póréhagyma az ágyásokban maradhat. A kert naposabb részein a petrezselyem is áttelelhet.

2019. október 17 (4:30) – 19. (12:42) – Ikrek – Levegő elem – Virág – Olajok, zsírok – kis jang

Hold az Ikrek jegyében

Lelki és szellemi világunk

Ezekben a napokban inkább a laza elfoglaltságok vonzhatnak: könnyed csevegés, barátkozás, ismerkedés, séta, labdajátékok, társasjáték, nézelődés. Alkalmas az idő – akár a régóta halogatott – üzleti, vagy hivatalos ügyek intézésére, tárgyalások, telefonos egyeztetések lebonyolítására, információszerzésre (akár a világhálón, akár könyvtárban…).

Bár a kommunikációra nyitottabb vagy ebben az időszakban, de ne várj mélyenszántó beszélgetést, ill. a konfliktuskezelésnek se kedvez az IKREK jegyében járó Hold. Érdemes óvatosan bánni az ígéretekkel, hosszú távú feladatokat ne most vállalj el. A szokásosnál nagyobb kihívást jelenthet a koncentráció, elmélyülés, kitartás – bármibe fogsz, ezt érdemes figyelembe venni.

Fizikai világunk

Kedvez az idő a nagytakarításnak és alapos szellőztetésnek.

Az ikrek hat a tüdőre, a légcsőre, a légzésre, a karra és a vállra.

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

frissítő hideg-meleg váltott fürdő, illóolajos inhalálás (pl. kakukkfű + tengeri só „vizes oldatával”) , légző gyakorlatok, bármilyen mozgás – főleg a szabadban, vagy nyitott ablak mellett (ha túl hideg van ehhez, akkor egy alapos szellőztetés után).  Szőrtelenítés.

— Étrend és menü tipp: —

Együnk sok káliumban gazdag ételt (reggel, vagy tízórai, uzsi idején pl. alma, banán)
Reggeli: Gyömbéres keksz, citromos teával VAGY pirítós paprikával
Ebéd: Húsleves – ha szeretjük, akkor erős paprikával; Csípős csirke, vagy hal rizottó
Vacsora: Fokhagymás pirítós, pár csepp olivaolajjal

KERT

Ültessük át a szobanövényeket, de a locsolással várjuk meg, amíg a Rák jegyébe lép a Hold.

2019. október 19 (12:42) – 21. (18:28) – Hold a Rák jegyében – Víz elem – Levél – Szénhidrátok – kis jang

Hold a Rák jegyében

Lelki és szellemi világunk

Ezekben a napokban „lelkizősebbek”, érzékenyebbek, változékony hangulatúak lehetünk, szívesebben vagyunk otthon, vagy hozzánk közel állókkal, erősebb a gondoskodási ösztönünk, ill. jobban vágyunk arra is, hogy törődjenek velünk (egy kedves szó, üzenet, ölelés… csodákat tesz!). Ha érdekel a családfakutatás, akkor most érdemes vele foglalkozni.

De a kitartást, precíz tervezést, fokozott odafigyelést, meggondoltságot igénylő feladatok most komoly kihívást okoznak, ha lehet, inkább máskorra időzítsd őket.

Fizikai világunk

Kedvez az idő

  1. az otthonszépítésnek, a kisebb lakásátalakításoknak,
  2. a mosásnak, folttisztításnak (akár a szőnyegről, ülőgarnitúráról),
  3. a vizes programoknak– a lábfürdőtől, a sós kádvízben ázáson át a természetes fürdési lehetőségekig bármelyik jó, de a nagymosást is érdemes ezekre a napokra tenni!

A Rák kihat a májra, a gyomorra és az egész emésztőrendszerre. Ez utóbbit jobban óvjuk ezekben a napokban. 

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

Emésztést javító teák, gőzölések, mellápolás, nyugtató és váltott hideg-meleg fürdők. Telihold és Újhold előtt – Jin időszakban tisztító, méregtelenítő kúrák, narancsbőr kezelés.

Nem ajánlott a hajmosás és hajvágás.

— Étrend és menü tipp: —

Ügyeljünk a helyes táplálkozásra – kerüljük az édességeket, a rántott és nehéz ételeket. Együnk több diót, mely javítja az emésztést, megtisztítja a beleket és a gyomrot a nyálkától, valamint erősíti az immunrendszert.
Reggeli: Zabkása dióval és aszalt gyümölcsökkel – ízlés szerint
Ebéd: Töltött gomba rizzsel és vegyes salátával vagy Csontleves gazdagon almás diós rétes vagy pite
Vacsora: Sütőtök vagy párolt vegyes zöldség (ízlés szerinti fűszerezéssel) + héjában főt v. sült krumpli

KERT

A melegházba ültessünk téli salátát.

holdfázisok Nagy Jin
Hold az Oroszlán jegyében

2019. október 21 (18:28) – 23. (21:29) – Hold az Oroszlán jegyében – Tűz elem – Termés – Fehérjék – NAGY Jin

Lelki és szellemi világunk

Erősödhet alkotási vágyunk, kreativitásunk, melyet az apró dolgoktól kezdve (főzés, kertészkedés, varrás, rajzolás, színezés, zenélés, tánc) a nagyobbakig (akár egy vállalkozás beindítása) kiélhetünk! Nőhet az igényünk a művészetek, kultúra, bulizás, kényelem, akár lustálkodás, önmagunk kényeztetése iránt – érdemes ilyesmire is időt szánni. 

Önérzetesebbek lehetünk, ezért nehezebben viselhetjük a kritikát és ezzel mi is bánjunk óvatosabban, hiszen mások is könnyebben megbántódhatnak!            Érdemes végiggondolni, hogy mi mindened van, mire lehetsz büszke, miért és kinek lehetsz hálás. Háládat fejezd is ki – főleg szeretteid felé, osztozz sikerükben és mutasd ki elismerésedet, ha kell, akkor biztosítsd őket támogatásodról! A családi ügyek tervezése, átbeszélése könnyebben mehet.

Kerüljük a stresszt és lelki megterhelést – a stressz tünetek felismeréséhez és a nyugalom visszaszerzéséhez ide kattitva olvasható pár gyakorlati tipp.

Fizikai világunk

Kedvez az idő a takarításnak (mosás, fényezés, tisztítás).

Az Oroszlán hat a szívre, a vérkeringésre, a mellkasra és a hátra. 

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

gerinctorna, hátmasszázs, hajvágás – ez most segít a haj erősebbé, sűrűbbé tételében is , hajápolás, bármilyen mozgás, sminkelés, kényeztető wellness, szépítőfürdő, dauer, Telihold és Újhold előtt – Jin időszakban méregtelenítés.

— Étrend és menü tipp: —

A kávét cseréljük inkább zöld teára, esetleg friss zöldség- vagy gyümölcslére.
Reggeli: gyümölcspüré vagy joghurt búzacsírával
Ebéd: májgombóc leves vagy csirkeraguleves vagy vega lencseleves; Borsófőzelék fasírttal
Vacsora: mozzarella vagy görög saláta piritóssal vagy graham pizza

KERT

A komposzthoz keverjünk meszet. A fákat készítsük fel a télre. Az epret takarjuk be fenyőtüskével.

2019. október 23 (21:29) -25. (22:20) – Hold a Szűz jegyében – Föld elem – Gyökér – Ásványi sók – NAGY Jin

Hold a Szűz jegyében

Lelki és szellemi világunk

A rendezés, rendszerezés, szelektálás, régen halogatott dolgok elvégzése, aprólékos, odafigyelést és türelmet igénylő, de akár a rutin feladatok is könnyebben mehetnek most. Nagyobb kíváncsiság, kritikusság jellemezhet, az utóbbival óvatosan bánjunk. A laza programok helyett most inkább közös munkálkodásra jöjjetek össze barátaiddal. Könnyebben mehet a tanulás, ismeretek rendszerezése, átnézése.

Könnyebben felszínre jöhetnek félelmeid, ezért kerüld a sötét hangulatú híreket. Ha félelem, szorongás gyötör, akkor ennek oldására pár tipp ide kattintva olvasható.

Fizikai világunk

Most érdemes az otthoni készleteket felmérni, feltölteni, az iratok, számlák érvényességét, befizetéseket és kifizetéseket ellenőrizni, ha kell rendezni.

A Szűz hatással van a hasnyálmirigyre, a lépre valamint a vékony- és vastagbélre.

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

Szempilla és hajfestés, hajpakolás, dauer, körömápolás! Hasmasszázs, hasizom erősítő gyakorlatok – főleg emésztési panaszok esetén! Lazító, nyugtató fürdők, szőrtelenítés, méregtelenítő kúrák!

— Étrend és menü tipp: —

Válassszunk rostokban gazdag ételeket – segítve az emésztést és kiválasztást.

Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér, vagy zsömle megpirítva tökmag pástétommal VAGY zabkása esetleg Gyümölcspüré búzacsírával és korpával kásává sűrítve
Ebéd: Mexikói zöldséges rizses egytál étel (hússal / hallal / magokkal ízlés szerint).
Vacsora: lásd a reggeli tippeknél

KERT

Gereblyézzük össze a lehullott faleveleket és tegyük őket a komposztra.

2019. október 25 (22:20) – 27. (21:30) – Hold a Mérleg jegyében – Levegő elem – Virág – Olajok, zsírok – NAGY Jin

Hold a Mérleg jegyében

Lelki és szellemi világunk

Figyelmünk főleg kifele irányulhat ezekben a napokban (külsőnk, társasági élet, környezetünk) és nőhet a megfelelési vágyunk! Lehet, hogy nehezebben döntünk – a mindenkinek jó megoldásra törekszünk, és nem szívesen konfrontálódunk. Az életedre komoly hatással bíró döntésekkel ne a MÉRLEG hold idején foglalkozz!
Kedvez az idő

  • a személyes és társadalmi kapcsolatok ápolásának – de inkább csak könnyed, laza beszélgetésekre számíts!
  • az alkotó munkának (festés, írás, vagy bármi más)

A kitartást, fokozott odafigyelést igénylő feladatok most komoly kihívást okoznak, ha lehet, inkább máskorra időzítsd őket. A hosszú utána járást igénylő, bonyolult ügyekbe se most kezdj bele.

Fizikai világunk

Szellőztessünk, takarítsunk, rakjuk félre a nyári ruhákat.

A Mérleg hat a veseműködésre, a húgyhólyagra, a csípőre és a folyadékháztartásra. Szerveink aktivizálódását támogassuk elegendő folyadékkal és alvással, ill. talpmasszázzsal. Igyunk elsősorban vizet, gyümölcs- ill. gyógynövény teát. Vesegondok esetén javasolt a nyírfatea.

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

szépészeti kezeléseknek (fodrász, kozmetikus, manikűr…), testfestés, henna, szépítő fürdők, szauna, aromaolajos masszázs, narancsbőr kezelés, ivókúra, léböjt kúra, méregtelenítés

— Étrend és menü tipp: —

Reggeli: diós vagy mákos pite
Ebéd: Francia hagymaleves, baconbe tekert (előfőzőtt, vagy sütött) cékla /sütőtök / hús ízlés szerint VAGY töltött héjába főtt krumpli.
Vacsora: Avocado krémes piritós

KERT

A növényeket készítsük fel a télre.

holdfázisok Nagy Jang

2019. október 27 (21:30) – 29. (22:58) – Hold a Skorpió jegyében – Víz elem – Levél – Szénhidrátok –Nagy Jang

Hold a Skorpió jegyében

Lelki és szellemi világunk

Erőt vehet rajtunk a világ tökéletesítése – leginkább saját elképzeléseink szerint. Most jobban vonzódhatunk a misztikus, spirituális dolgok iránt. Nagy lelkesedéssel fogunk bele abba, amit szeretünk csinálni. Kényszert estén viszont ellenállás, dacolás bukhat ki belőlünk.

Érzéseink fokozódnak, akár a végletek megéléséig. Kedvez az idő a mély feltáró beszélgetéseknek – akár egy közeli baráttal, akár egy szakemberrel (a feszültségek vagy félelmek oldásában nagyobb eredményeket érhetünk el) .

Tüzesebbek lehetünk – többféle értelemben! Ilyenkor inkább kerüljük el a számunkra veszélyes helyeket, embereket! Most könnyebben észrevesszük a manipulációt. A fontosabb pénzügyeket máskorra érdemes időzíteni.

Fizikai világunk

Kedvez az idő szemölcsök, fibrómák, egyéb biológiai képletek eltávolítására, tervezhető kisebb műtétekre (kivéve Telihold idején, ill. az azt megelőző és követő napon). Szintén megfelelő idő a rágcsáló és rovarirtásra, ill. háziállatok féregtelenítésre.

A Skorpió hat a nemi és kiválasztó szervekre (a húgyutakra és a végbélre), a szexualitásra. Előzzük meg az aranyaret rostdús étrenddel és rendszeres mozgással. Ha pedig már megvan a

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

Nyugtató fürdő, masszázs, meditáció, relaxáció, lelkigyakorlat, méregtelenítés és böjt a hétfői újhold (4:40) idején, akupunktúra, akupresszúra. Aranyér fájó helyét körömvirág krémmel, vagy a borogatással kezelhetjük (4 fej hagymát süssünk meg tepsiben, nyomjuk szét, majd főzzük fel, és öntsünk hozzá fél dl olivaolajat).

— Étrend és menü tipp: —

Együnk almát, savanyú káposztát, melyek immunerősítők és segítik az emésztést, kiválasztást is.

Reggeli: zabkása, friss vagy aszalt gyümölccsel, magokkal, mézzel… ízlés szerint
Ebéd: Zöldségleves gazdagon, szilvás gombóc, vagy nudli.
Vacsora: kukorica saláta pirítóssal

KERT

A fák törzseit kenjük be mésszel.

2019. október 29 (22:58) – november 1. (3:38) – Hold a Nyilas jegyében – Tűz elem – Termés – Fehérjék – NAGY Jang

Hold a nyilas jegyében

Lelki és szellemi világunk

Lendületesebbek, lelkesebbek lehetünk, jobban vonzanak az új lehetőségek és távlatok – most érdemes új dolgokat, akár vállalkozást beindítani, terveket készíteni és megvalósítani, ötletgazdagabbak vagyunk és jobbak a megérzéseink is, viszont kevésbé viseljük el a mindennapos megszokott, rutin dolgokat. Kedvez az idő az utazásnak, kirándulásnak, jogi ügyek intézésének, társadalmi eseményeken való részvételnek, kapcsolatépítésnek.

Felfokozottabb lehet igazságérzetünk. Inkább kerüljük az aprólékos munkát, odafigyelést, elmélyülést, vagy komoly fizikai erőkifejtést igénylő feladatokat. A mély lelki beszélgetéseket se mostanra időzítsd, mert ilyenkor kevésbé vagyunk empatikusak és megértők, hamarabb részesülünk kioktatásban.

Fizikai világunk

A Nyilas hat a combra, a derékra, csípőre, az izületekre, az az erekre és az életerőre. 

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

Hideg-meleg vizes váltott lábzuhany, testápoló használat (célszerű előtte puha kefével átdörzsölni a bőrt, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől, és felpezsdítsük a vérkeringést), bármilyen mozgás, masszázs, cellulitisz kezelés, májtisztító kúra, wellness – otthon pl. forró fürdő, mely után meleg takaróba bújva pihenjünk.

— Étrend és menü tipp: —

Növeljük az A-, D-vitamin és kálcium bevitelt – mely táplálja csontjainkat.

Reggelire tojás (ahogy szereted ;),
Ebédre: Bableves, túrógombóc tört dióban megforgatva
Vacsorára: grillsajt vagy sülthal vagy sülthús friss salátával és barna rizzsel

A húsokon, tejtermékeken, tojáson  kívül fehérjeforrások még:
köles, halak, gomba, hüvelyesek (pl. borsó, lencse, bab), csonthéjasok (pl. dió, mogyoró, mandula, szezám mag, napraforgó mag), tofu.

KERT

Ha föld még nem fagyos, akkor az előkészített gödrökbe ültessünk gyümölcsfákat.

2019. november 1 (3:38) – 3. (12:19) – Hold a Bak jegyében– Föld elem – Gyökér – Ásványi sók – NAGY Jang

Hold a Bak jegyében

Lelki és szellemi világunk

Ilyenkor könnyebben tudjuk lépésről-lépésre végiggondolni terveinket, pénzügyeinket, céltudatosabbak lehetünk. Kevésbé lehetünk nyitottak mások ötleteire, nehezen hangolódunk az érzelmekre, nehezünkre eshet az empátia, szívesebben lehetünk egyedül és merengünk az élet nagy kérdésein.

Kedvez az idő az ingatlannal és egzisztenciával kapcsolatos ügyintézésnek, az önismereti munkának.

Kihívást jelenthet, ezért inkább kerülendő a gyorsaságot, rugalmasságot, alkalmazkodást, empátiát, kreativitást, újdonságra való nyitottságot igénylő feladatok, programok.

Fizikai világunk

Nő a teherbírásunk, fizikai erőnk. Jobban vonz a kétkezi munka, földdel kapcsolatos tevékenységek – a kertészkedéstől a sziklamászásig, vagy barlangászásig.
A javító, karbantartó, állagmegóvó munkánk most eredményesebb lehetnek.
A Bak hatással van a térdre, az izületekre, a csontokra, valamint a bőrre és körmökre.

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

gerinctorna, masszázs, gyógytorna és szauna – melyek a görcsös ízületeknek is jó tesznek, a bőr állagát javító kozmetikai kezelések, iszap és agyagpakolás, szőrtelenítés – fogyó hold idején. A fájó ízületekre javasolt pakolás: 1 reszelt gyömbért keverjünk össze negyed annyi lenmaggal, adjunk hozzá egy kis forró vizet, keverjük pépesre, majd rakjuk egy vászonkendőbe és fél órán át tartsuk a fájó helyen.

— Étrend és menü tipp: —

Teljes kiőrlésű termékek, magvak, zöldségek, gyümölcsök, gabonák, halak, tojás, sajtok, husok… Tipp: Mákos vagy diós ételek 😉  Mandulás pisztráng, Vegyes saláta – mindent bele, amit otthon találsz + pici só, olivaolaj és egy gerezd citrom leve.

— MENÜ tipp: —
Reggeli: fitt szilvás táska agy zabkása magokkal és aszalt gyümölcsökkel
Ebéd: mexikói rizs, fokhagymás harcsafalatokkal (zúzott fokhagymával és sóval keverni, kicsit állni hagyni, majd vajban, sűrűn keverve megsütni.  VAGY Borsóleves + diós durum tészta VAGY Spenótos nokedli reszelt sajttal
Vacsora: Magos kenyér, vöröslencse pástétommal VAGY sóskás csavart tészta pirított füstölt lazaccal.

KERT

Szüreteljünk. A káposztataposást halasszuk inkább csökkenő Hold idejére, amikor gyorsabb az erjedés.

2019. november 3 (12:19) – 5. (kb. éfélig) – Hold a Vízöntő jegyében – Levegő elem – Virág – Olajok, zsírok – kis jin

stresszoldás képességfejlesztés agyintegráció érzelmi zavarok oldása
Hold a vízöntő jegyében

Lelki és szellemi világunk

Ezekben a napokban inkább a lelkileg könnyed, laza, akár a megszokottól eltérő programokra vágyhatunk. Nyitottabbak vagyunk az újdonságokra, nőhet az információéhségünk, szokatlan gondolataink, élményeink lehetnek, erősödnek a megérzéseink. A jövő céljaival kapcsolatos ötletbörzének, és az új ötletek kidolgozásának is kedvez az idő.
Készülj fel, hogy most kihívást jelentenek a hétköznapi, unalmas, rutin, vagy a nagyobb fizikai erőt igénylő feladatok, a „bezártság”, konfliktuskezelés, várakozás, türelem is nehezedre eshet. Ha lehet, akkor ezeket időzítsd máskorra.

Fizikai világunk

A Vízöntő hat a térdkalácsra, a sípcsontra, a bokára és az erekre. A visszeres helyeket kenegessük vadgesztenyés körömvirágkrémmel (8 ek apróra vágott körömvirághoz adjunk 4 ek darált vadgesztenyét és fél l kókuszzsírt. 10 percig főzzük, majd 24 órán át pihentessük, utána szűrjük le), enyhén masszírozzuk át lábunkat, haladjunk a szív irányába. Nyújtott, esetleg enyhén megemelt lábbal végezzünk bokakörzéseket, váltott lábfej spiccelést és visszafeszítést (integetés), lábujjak „ökölbe húzását”, majd szétnyitását. Este pihenjünk magasra tett lábbakkal.

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

váltott hideg-meleg fürdő (mely frissít és visszér esetén is javasolt), akupunktúra, akupresszúra.

— Étrend és menü tipp: —

A visszér megelőzésére kiváló a C- és E-vitaminbevitel növelése.

Reggeli: zabkása magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mézzel.
Tízórai: avokádós banánkrém (fél avokádót, 2 banánt, fél citrom levét egy pici fahéjjal fűszerezve botmixerrel elegyítsük.)
Ebéd: tejszínes, tárkonyos raguleves; grízes tészta vagy Brokkoli krém leves; mandulás pisztráng vegyes salátával
Vacsora: Mangalica zsíros vagy kókuszzsíros kenyér lilahagymával.

KERT

A kertben készítsük fel a télre a növényeket, takarjuk be őket fenyőtűvel vagy szövetlen anyaggal.

2019. november 6 (0:08) – 8 (12:48)  – Hold a Halak jegyében – Víz elem – Levél – Szénhidrátok – kis jin

Hold a Halak jegyében

Lelki és szellemi világunk

Ezekben a napokban figyelmesebbek, kedvesebbek és érzékenyebbek vagyunk.

A halak időszakában sokkal érzékenyebbek vagyunk, hangulatunk könnyen ingadozhat, fokozódik a szeretetigényünk. Ilyenkor inkább az érzelmek, mint a fizikai világban mozgunk kényelmesen. Érdemes lelki világunkra több időt szentelni – pl. meditáció, baráti beszélgetések, művészetek – megfigyelőként, vagy alkotóként… szükség esetén szakember segítségével. Próbáljunk jobban odafigyelni a körülöttünk lévők igényeire, de tartsunk egyensúlyt a másokról és önmagunkról való gondoskodásban, mert hajlamosabbak lehetünk a mártírságra.

Nem kedvez az idő a fokozott koncentrációnak, a racionális gondolkodóképességnek, ezért – ha megtehetjük, akkor – a velük kapcsolatos helyzeteket érdemes kerülni ezekben a napokban – sőt a következő napokban, a Kos jegyében is!

Fizikai világunk

A Halak kihat a talpra, a lábujjra és a mozgásra és a nyirokrendszerre. A talpmasszázs erősíti a szervezetünket és segít könnyebben megszabadulni a méreganyagoktól. Masszírozzuk át talpunkat, és mozgassuk meg lábujjainkat. Görgethetünk teniszlabdát, vagy kisebb kemény labdát a talpunk alatt, vagy sétáljunk kavicsokon (otthonra is csinálhatunk egy párnahuzatba töltött kavicsokkal – taposó párnát magunknak) – ezzel serkentjük szerveink működését.

A nyirokrendszert erősíthetjük könnyebb tornával, masszázzsal.

— Étrend és menü tipp: —

Érdemes növelni a C-vitamin bevitelt.
Reggeli: pirítós csipkebogyó lekvárral vagy kukorica kása mézzel, magokkal és nyers, pucolt csipkebogyóval.
Ebéd: Székelykáposzta vagy Csontleves gazdagon (minél többféle zöldséggel) és szilvás gombóc vagy nudli házi lekvárral  
Vacsora: pirítós burgonyakrémmel (főtt burgonya villával, vajjal összetörve, fokhagmával vagy szerecsendióval és sóval fűszerezve) + savanyú káposzta vagy nyers zöldségek pl. retek, paprika…

KERT

Víztelenítsük a csapot, tegyük el a slagot, engedjük le a medencét, és öntsük ki az esővizet a hordókból. Szükség szerint locsoljunk.

2019. november 8. (12.48-től) – 10 (éjfélig). – Hold a Kos jegyében – Tűz elem – Termés – Fehérjék – kis jin

Hold a Kos jegyében

Lelki és szellemi világunk

Nyugtalanság, türelmetlenség és fejfájás gyötörhet. Kapcsolatainkban is legyünk óvatosak: csak akkor menjünk bele a konfliktushelyzetekbe, ha már lenyugodtunk. És ehhez most lehet, hogy az se elég, hogy 20-ig elszámolunk. Ha kell, akkor inkább aludjunk egyet-kettőt, mielőtt olyasmit mondanánk, amit később megbánunk. Lépjünk kicsit hátrébb! Adjunk időt és teret, hogy megfontoljuk a dolgokat, tisztába jöjjünk az érzéseinkkel, felmérjük a döntési lehetőségek következményeit (ebben az ÉAH módszer segíthet – lásd bővebben itt: https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/l/a-gyenged-ero-megtapasztalasa/  ). 
Ha szeretnéd, hogy jobban megértsenek, jobban megérts másokat, könnyebben tisztázd a nézeteltéréseket, akkor jelentkezz novemberi Kapcsolati tréningünkre az info@harmonizalas.hu címen!!

Fizikai világunk

A kos hatással van a fejre, az arcra, az agyra, a szemre, az orra és az életerőre. Érdemes a fényviszonyokhoz igazítani a kütyükijelzők fényerejét – pl. sötétben csökkentve azt. (Beállítások õ/ Kijelző 5 / Fényerő).

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

alakformáló és feszesítő torna, arc- és fejmasszázs. Nyugtalanságunkat érdemes mozgással levezetni (séta, futás, aerobic, biciklizés, kirándulás, tánc, tai-chi… vagy bármi, amit szívesen csinálsz).  Ezekben a napokban ajánlott a szemtorna és szemünk gyakoribb pihentetése.

Hasznos lehet a váltott orrlyukú légzés (melyről itt írtam bővebben: https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/l/napi-trukk-valtott-orrlyuku-legzes/) .
Alvás előtt igyunk egy csésze citromfű teát, vagy próbáljuk ki az alábbi fürdőt – mindkettő megnyugtat: menta, rozmaring, levendula, izsóp, zsurló – 20 percig pihenjünk benne. 

— Étrend és menü tipp: —

Igyekezzünk minél több C-vitamint és béta-karotint juttatni szervezetünkbe. Érdemes kerülni a koffeint, cukrot és félkész ételeket, ezzel talán megelőzhetjük a fejfájást is. Fogyasszunk inkább zöld teát, ill. friss gyümölcsökből, vagy zöldségekből készített turmixot, vagy préselt levet.

Szemünket erősíthetjük naponta 2-szer 1 dl répalé + 1 kk méz keverkének fogyasztásával.

Reggeli: müzli vagy zabkása sárgabelű gyümölcsökkel VAGY tojás, ahogy szeretjük friss zöldséggel pl. paradicsom, vagy piros színű paprika
Ebéd: Sütőtök krém leves, Túrógombóc  
Vacsora: Tonhal saláta pirítóssal. Legyen benne gyufaszálra vágott répa (én először az uborkaszeletelőn vágom fel, majd a vékony szeleteket vékony csíkokra vágom), paradicsom esetleg piros színű paprika, jégsaláta, és amit még találunk otthon 😉 1 gerezd citrom levével, pici olivaolajjal meglocsolva és pici sóval mennyei salátát kapunk!

KERT

Ellenőrizzük a pincében az elraktározott termést. A romlott példányokat azonnal távolítsuk el. Folytassuk a kert teleltetését.

2019. november 11 (0:18) – 13. (9:46) – Hold a Bika jegyében – Föld elem – Gyökér – Ásványi sók  – kis jin

Hold a Bika jegyében

Kedd kora délután lesz telihold! Onnantól kis Jang hatás érvényesül.

Lelki és szellemi világunk

Kicsit lelassulhatunk, a kényelem fontosabbá válhat, de mégis teherbíróbbnak érezhetjük magunkat, szívesen végezhetünk kétkezi munkát, türelmesebbek lehetünk, és jobban bánhatunk a pénzzel (most érdemes foglalkozni a költségvetéssel, befektetésekkel…). Ezekben a napokban jól eshet a kirándulás, piknik, vendégség szervezése, érzékeink kényeztetése.

Viszont érdemes kerülni a gyorsaságot és spontaneitást igénylő dolgokat.  Ha lehet, akkor vizsgáinkat is érdemes más napokra időzíteni. Számítsunk arra, hogy ebben az időben makacsabbak lehetünk, és kevésbé vagyunk nyitottak új dolgokra.

Fizikai világunk

A Bika kihat a nyakra, torokra, fogakra, a mandulára, a szaglásra, az ízlelésre, a pajzsmirigyre és a fülre.

Egészség és szépségápolás terén ajánlott tevékenységek:

masszázs, fürdők, meleg pakolások – főleg a bekeményedett izmok ellazítására, iszappakolás, torok „karbantartás” – reggeli zsálya teás, vagy sós vizes gargalizálás; lándzsás utifű, hársfatea fogyasztása mézzel és citrommal, a szabadban pedig védjük sállal nyakunkat), kék színgyógyászat torokra – akár egy áttetsző kék sálon át megvilágítva a torkot ;), fogínyápolás (borsmenta),  szőrtelenítés – fogyó hold idején. Mandulagyulladás esetén készítsünk meleg pakolást áttört főtt krumpliból és apróra vágott hagymából.

— Étrend és menü tipp: —

Együnk több hagymát, fokhagymát és más C-vitamindús ételt. Igyunk csipketeát mézzel és citrommal.
Reggeli: müzli vagy zabkása bogyós gyümölcsökkel (ha nincs friss, akkor aszalt is jó)
Ebéd: Erdei gyümölcsleves, zöldségágyon sült hal vagy hús (ízlés szerinti fűszerezéssel).
Vacsora: héjában főtt, vagy sült édesburgonya vegyes salátával, vagy fokhagymás piritós

KERT

Ha kint még nem fagy, akkor ássuk ki a gyógynövények gyökereit. Az első fagy beköszöntéig folytathatjuk a gyümölcsfák ültetését.

Ha szeretnéd jobban kezelni a mindennapos feszültségeket, fejlesztenéd képességeidet, ill. mindebben szeretteidet is segítenéd, akkor One Brain tanfolyamunkat ajánlom számodra. Már lehet jelentkezni!
Ha pedig önbizalom, önérvényesítés terén erősödnél, akkor 4×1 + 2×1 napos képzéssorozatunkat ajánlom!
Jelentkezz minél hamarabb, mert a helyek száma korlátozott!

Szeretettel:
Széplaki Viktória, Viki
Stresszoldás, agyintegráció, képességfejlesztés

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
http://eepurl.com/dvVZbv

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük